1943

16 -31 Mayıs 1943: Müttefik Çıkarması Fransa’ya değil İtalya’ya

16 Mayıs 1943 Tunus’a hükmeden Tunus Beyi VII. Muhammed el-Münsif, yeni gelen Müttefik kuvvetler tarafından tahttan indirildi. Almanlarla işbirliği yapmakla suçlanıyor; O ve 25 karısından oluşan haremi, ülke dışına Cezayir’e gönderiliyor.

Yarasa Bombası, New Mexico’daki Carlsbad denemeleri

Çok gizli bir Amerikan deneysel silahı olan “Yarasa Bombası”, New Mexico’daki Carlsbad’daki bir hava üssünde ilk testini gerçekleştirdi. Yangın bombalarıyla donatılmış yarasalar yanlışlıkla

Tunus Beyi VII. Muhammed el-Münsif

serbest bırakıldı ve üssün çoğunu yaktı.

Yarasa Bombası” projesi, Meksika serbest kuyruklu yarasalarını kullanıyor, küçük napalm şarjına bir zaman sigortası ile yapıştırılıyor. Yarasaların düşman şehirlerinin üzerinde paraşütle atlanması, binalara tünemesi ve ardından kontrol edilemeyen yangınlara neden olmak için patlaması amaçlanıyor.

Yarasa bombası, Pearl Harbor’dan kısa bir süre sonra Başkan Roosevelt’e yazdığı ve yarasaların “hayvan yaşamının en düşük formu” olduğunu, ancak “kendi rollerini oynamak için bu saati beklemek için Tanrı tarafından yaratıldığını” söyleyen Pennsylvanialı diş hekimi Lytle Adams tarafından icat edildi. Roosevelt: “Bu adam bir deli değil.” Napalmın mucidi Louis Fieser, Carlsbad testini denetliyor. Silahlı yarasaların etkili bir şekilde yangın çıkarabileceğini göstermesine rağmen, ABD Ordusu hava üssünün kışlalarının, hangarlarının ve üssü ziyaret eden bir generalin arabasının imha edilmesinden memnun değil. Proje Deniz Kuvvetlerine devrediliyor.

17 Mayıs 1943 Alman işgali altındaki Varşova’daki Yahudi gettosunun Nazilerce yıkımı tamamlandı. SS komutanı Jürgen Stroop şunları bildiriyor: “Varşova’nın eski Yahudi mahallesi artık yok… Toplam 56.065 Yahudi ile karşılaştı bunlardan  hayatta kalanlar toplama kamplarına gönderildiler. SS komutanı Jürgen Stroop, Nazi’nin Varşova gettosunu yıkımına ilişkin ayrıntılı, resimli bir rapor hazırlıyor: “Bir kadın yakalandığında, bir tavşan gibi korkmuş, tamamen umutsuzluğa kapılmış görünüyordu ve aniden, bir grup adamımız yakındayken, eteğine veya pantolonuna gizlenmiş bir el bombası çıkardı ve onlara fırlattı. Dudaklarından bir dizi lanet döküldü”

Varşova’daki Yahudi gettosu

RAF bombardıman uçakları, Ruhr Vadisi’ndeki Alman barajlarına yıkıcı bir hava saldırısı düzenledi. İngilizler barajları  parçalamak ve çevredeki araziyi sele bğmak için özel olarak tasarlanmış “sektiren bombalar” kullandı. Alman silahlanma bakanı Albert Speer, İngiliz “baraj yıkıcıları” baskınını bildiriyor: “Şu anda Ruhr vadisini sel basıyor.” Ruhr barajları hidroelektrik güç, silah işleri ve sulama için su sağlıyordu. Speer: “İngilizler en büyük bombalama başarısına yaklaştılar… İngilizler tek bir hata yaptı: güçlerini böldüler ve Sorpe Vadisi’ndeki en büyük barajı yıkmayı başaramadılar.”

Ruhr Vadisi’ndeki Alman barajlarına yapılan saldırı sonrası

19 Mayıs 1943 İtalya’nın Müttefikler tarafından işgal edilmesini öngören Papa Pius, Başkan Roosevelt’e yazdığı mektupta, Roma şehrini bombalamamasını veya saldırmamasını istedi ve “onu bir halkın değil, tüm insan ve Hıristiyan medeniyetinin değerli mirasını” riske attığı konusunda uyardı.

Koli bandının icat edilmesi

Vesta Stoudt

20 Mayıs 1943 Amerikan silah işçisi Vesta Stoudt’un önerisini takiben, ABD Savaş Üretim Kurulu, su geçirmez, yırtılabilir bir kanvas bant olan “koli bandı”

Vesta Stoudt’un koli bandı kullanılırken

yapmaya başladı. Mühimmat kutularını kapatmak için ideal, ancak ateş altındayken açılması yine de kolay.

Stoudt bir prototip bant oluşturup test etti, ardından önerisi mühimmat fabrikasındaki yöneticiler tarafından reddedilince Başkan Roosevelt’e şunları yazdı: “Farklı hükümet müfettişlerine gösterdim, her şeyin yolunda olduğunu söylediler ama onlara bandı değiştirmelerini asla sağlayamadım. ”

Bir radyo konuşmasında Goebbels, Berlin’in “Judenfrei” olduğunu muzaffer bir şekilde ilan eder: Son sürgünlerde, Naziler Almanya’nın başkentini Yahudilerden arındırdıklarını iddia ediyorlar. Binlerce kişi toplama kamplarına gönderilmiş olsa da 3000 kadar Yahudi hala saklanıyor.

21 Mayıs 1943 Yugoslavya’nın Alman işgalcileri, Josip Tito liderliğindeki Komünist Partizanları ezmek için Bosna’ya 200.000 asker ve 300 uçak göndererek “Fall Schwarz” (Siyah Operasyonu) başlattı. Yugoslav partizanları, dağlardaki gizli üslerden Almanlara, İtalyanlara ve işbirlikçilerine karşı saldıran yaklaşık 80.000 eğitimli savaşçıdan oluşuyor.

Tito şimdi Yugoslavya’daki “Mihver” bölgesinin geniş alanlarını etkin bir şekilde kontrol ediyor (kırmızı renkli yerler)

Tito’nun Yugoslav partizanları

ABD birlikleri, Aleut Adaları’ndaki Attu’ya indi ve bu en batıdaki ABD topraklarını işgal eden Japon kuvvetlerine saldırdı. Attu’daki (“Kara Yengeç Operasyonu”) ABD birlikleri sert hava koşullarıyla karşı karşıya gelirken Japon birlikleri adanın kayalık kayalıklarında siper kazdı.

22 Mayıs 1943 826 İngiliz uçağı, Alman sanayi kenti Dortmund’a saldırıyor ve 2000’den fazla ton bomba atıyor – şimdiye kadarki en ağır RAF baskını.

23 Mayıs 1943 Luftwaffe Savaş Pilotları Genel Müdürü Adolf Galland, jet motorlarıyla çalışan ilk operasyonel Alman uçağı olan yeni Me-262 “Schwalbe” savaş uçağını test ediyor. Galland jetin hızından ve gücünden çok memnun; ama Hitler, savaş uçakları yerine hızlı bombardıman uçakları olarak kullanılmalarını emretti. Luftwaffe ve Alman silah bakanlığı, Me-262’nin bir bombardıman uçağı olarak değil, bir savaşçı olarak tutulmasını istiyor, ancak Hitler emrinde ısrar ediyor, “yüksek hızları nedeniyle [jet motorlu] uçakların daha yavaş olanlara karşı dezavantajlı olacağını düşünüyor.

Radyo Tokyo, Japon Donanması komutanı Amiral Yamamoto’nun ABD savaş uçakları tarafından vurularak öldüğünü duyurdu. Basın tarafından yorum istendi. Roosevelt’in ağzından (“İntikam Operasyonu”nda Yamamoto’nun ölüm emrini veren kişi) alaycı bir “Tanrım!” kelimesi döküldü…

Me-262. Messerschmitt Me 262 Schwalbe II. Dünya Savaşının sonlarına doğru üretilmiş ve savaşta aktif görev almış çift jet motorlu alman savaş uçağıdır. Üretime geçilmiş ve aktif olarak hava savaşlarında kullanılmış ilk jet olarak bilinir.

24 Mayıs 1943 ABD Ordusu Tabip Birlikleri, orduda kullanılmak üzere yeni bir “penisilin” ilacını onayladı. Anti-bakteriyel ajan, ölümcül enfeksiyonları durdurabilir ve tıbbi yardımın ötesinde düşünülen hastaları kurtarabilir. Antibiyotik kalem doğal olarak bazı kalıplar tarafından yayılırsa da askeri kullanım için yeterince seri üretimin neredeyse imkansız olduğu kanıtlandı. Peoria, Illinois’de keşfedilen çürük bir kavunun, penisilin üretiminde 200 kat daha etkili bir küf türü taşıdığı bulunana kadar. Geçen yıl, İngiltere ve ABD’deki Müttefik penisilin üretimi, çıktılarıyla 10 hastayı tedavi etmek için mücadele etti. ABD bu yıl şimdiye kadar askeri hastanelerde kullanıma hazır 400 milyon adet saf penisilin üretti.

25 Mayıs 1943 Bir aylık yıkıcı kayıplardan sonra Amiral Karl Dönitz, tüm Alman denizaltılarının Kuzey Atlantik’ten çekilmesi emrini verdi. “Black May”, Kriegsmarine filosunun %25’ini oluşturan 43 denizaltının battığını gördü. Müttefikler, Atlantik Savaşı’nın gidişatını değiştiriyor. Müttefik konvoy eskortları U-botlara Kaptan “Johnnie” Walker tarafından icat edilen taktik olan “emekleyen saldırı”yı kullanıyor, bir savaş gemisi bir denizaltının konumunu “ASDIC” sonarıyla sabitlerken diğeri Almanları uyardırmamak için yavaş ilerliyor. Sinyalde, her iki gemi de derinlik bombalarıyla saldıryor. Yeni Amerikan “Liberator” bombardıman uçakları gibi  uzun menzilli uçaklar, Müttefiklerin U-botların “kurt sürülerini” toplamak için Atlantik’i gözetlemelerine ve yüzeyde yakalanan Alman denizaltılarını bombalamalarına izin veriyor.

26 Mayıs 1943 İngiltere’nin güneyindeki Brighton, 30 Alman uçağı tarafından gün ortasında bombardıman edildi 12 tondan fazla bomba atıldı. 10 erkek, 12 kadın ve 2 çocuk öldü. Luftwaffe akıncıları moral bozmak için kasabanın üzerinde alçaktan uçuyor.

27 Mayıs 1943 Churchill, Roosevelt ve üst düzey Müttefik askeri liderlerinin, kod adı Trident olan Konferansı Washington DC’de yeni sona erdi. Amerikalılar Churchill’in Fransa’nın işgalini bir yıl daha erteleme talebini kabul ettiler; bunun yerine, Müttefikler İtalya’ya saldıracak. Amerikalı stratejistler bir yıldan fazla bir süredir Fransa’nın işgali (“Toplama Operasyonu”, Operation “Roundup”) için baskı yapıyorlar. Roosevelt bunun yerine Churchill ve İngilizlerle ile aynı fikirde olduğunda, ABD’li General Albert Wedemeyer şunları söylüyor: “Gömleklerimizi kaybettik. Geldik, dinledik ve fethedildik denebilir.” ABD Başkanı Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Churchill, Washington’da ortak bir basın toplantısı düzenleyerek savaşta “gelgitin kesinlikle tartışılmaz bir şekilde döndüğünü” ilan etti.

penisilin

Almanların neden Hitler için savaştığını merak ediyor musunuz? Walt Disney size söyleyebilir! Disney tarafından ABD hükümeti adına hazırlanan yeni propaganda filmi “Ölüm Eğitimi: Bir Nazi’nin Yapımı”nı izleyin: Walt Disney Stüdyoları, 1940’ta Fantasia’nın başarısızlığı ve ardından çizgi film animatörlerinin grevi nedeniyle mali krize girdi toplu işten çıkarmalarla karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte ABD hükümeti, 20 kısa propaganda filmini 90.000 dolara ısmarlayarak Disney’i kurtardı.

28 Mayıs 1943 Aleut adası Attu’daki erzaktan yoksun, Amerikan birliklerinin sayıca fazla olduğu ve soğuktan yavaş ölümle karşı karşıya kalan Japon kuvvetleri zafer umudunu yitiriyor. Attu’daki kimliği belirsiz bir Japon askerinin günlüğü: “Savaş. İshalim devam ediyor. Ağrım şiddetli. 1000’den az kişi kaldık. Uçaklar gün boyu bizi vuruyor.” “En ağır yaralı adamlarımızı öldürmek için 400 iğne morfin verdim. Yarı pişmiş devedikeni yedim. 6 aydır ilk defa taze yemek yedim.”

Walt Disney Stüdyoları grev

29 Mayıs 1943 Saturday Morning Post’un bu haftaki sayısı, Amerikalı kadın silah işçilerini, Norman Rockwell’in çizmesinin altında gelişigüzel bir şekilde (Adolf Hitlerin Mein Kampf’ı) “Kavgam”ı ezen, idealize edilmiş bir ABD kadın işçisi olan “Perçin Rosie” adlı bir kapak resmiyle kutluyor.

30 Mayıs 1943 Alaska, Attu’da, sayıca üstün ve kuşatılmış hayatta kalan Japon birlikleri, Amerikan birliklerine intihara meyilli bir “Banzai” saldırısıı yapıyor. Japonlar ABD hatlarını geçiyor, ancak korkunç kayıplar veriyor. Attu’daki arka kademe Amerikan birlikleri, kendilerini Japon askerleriyle göğüs göğüse çarpışmada bulduklarında şoke oluyorlar. Çaresiz, acımasız bir savaş gecesinde, Japon garnizonu teslim olmaktansa ölümüne savaşarak neredeyse yok oluyor. Attu adasındaki 2500 Japon askerinden sadece 28’i Amerikan kuvvetleri tarafından esir alınıyor. Geri kalanlar ABD hatlarına yapılan intihar saldırılarında ölüyor veya intihar ediyorlar.

31 Mayıs 1943 Alaska adasındaki Japon kuvvetleri 20 günlük çatışmada tamamen yok edildikten sonra ABD birlikleri Attu’dan ayrılıyor.

Saturday Morning Post 29 Mayıs 1943

Attu’daki bazı Japon askerleri, “onursuzca” teslim olmak yerine kendilerini öldürmek için el bombalarına sarıldı.

Alman denizaltıları “Kara Mayıs”tan sonra Kuzey Atlantik’i terk ederken, Kriegsmarine savaşın en kötü ayını bildirdi: 43 denizaltı battı, sadece 34 Müttefik gemisi.